Visible mending

En introduktion till synliga lagningstekniker

Alla med barn kan nog relatera till slitna byxknän! För oss började det med intensiv krypning vid åtta månader.

Sedan var det att lära sig gå och välta fasen. Efteråt kom spelandet ungefär och sittande på knäna spelfasen. Om det inte räckte så började alla mina egna jeans att falla sönder från timmar när jag satt på golvet och lekte med mina barn! Det kändes som att vi ständigt köpte nya byxor.

Synlig lagning

Jag gillar verkligen att sy och tänkte att det skulle vara lätt att sy hålen så att byxorna och leggingsen kunde bäras lite längre. Problemet var att tyget var så slitet att stygnen bara ramlade av. Jag provade att sätta plåster på, vilket ibland fungerade bra men kunde vara ganska krångligt att fästa på små och smala barnleggings.

Sedan stötte jag på den japanska metoden Sashiko. Det såg så vackert ut och det är väldigt meditativt att se upprepade mönster sys. Det finns också många olika mönster, både geometriska och naturliga, vilket ger de lagade bitarna ett personligt och unikt utseende.

Synlig lagning

Sashiko en traditionell japansk broderimetod utvecklad av fattiga arbetare för att bevara sina tyger. Utslitna bitar syddes ihop med tyg för att göra dem starkare och mer hållbara och kunde föras i arv i generationer. Detta var under tiden då tyger var handgjorda och var för dyrbara för att slösas bort. Mycket har såklart blivit bättre med tiden, men jag gillar att anamma denna icke-avfallsfilosofi och hur vi kan se möjligheter istället för slöseri. Sashiko kan givetvis användas i all möjlig lagning, inte bara knän! Den kan också användas som repetitioner på en bit tyg eller plagg som är allmänt känt som Boro.

Synlig lagning

Det tog lite tid att skaffa rätt utrustning och förstå hur man syr dessa vackra mönster, men efter lite arbete tycker jag verkligen om att sitta och laga våra byxor. Jag skulle ljuga för att säga att jag behärskar Sashikos konst. Det är inte så lätt som det ser ut och jag skulle förmodligen kalla min lagningsteknik som japanskt inspirerad synlig lagning snarare än Sashiko. Det ger definitivt karaktär och gör bitarna mer hållbara, vilket förlänger de år de kan användas. En bonus är att det är upp till din egen kreativitet hur slutresultatet blir. Plåstret kan sitta på in- eller utsidan av plagget och du kan sy vilket mönster du vill! Prova själv!

Synlig lagning

Jag hade dessa lagningstekniker i åtanke när jag designade skalbaggarnas tregging . Tittar man noga så sitter det en lapp på insidan vid knät. Tyget är av mycket hög och ren kvalitet och ska tåla normalt slitage. Ibland händer olyckor och ditt barn fastnar någonstans, faller hårt på stenar eller grus. I så fall finns det ett andra lager tyg redo att användas för synlig sömnadslagning!

Synlig lagning

Några tips jag har lärt mig hittills:

  • Använd sashiko tråd när du lagar synligt. Broderitråden är för tjock för min smak.
  • Broderinålar kan användas, men de ursprungliga Sashiko-nålarna är vassare och robustare, vilket gör processen enklare.
  • Börja med enkla mönster som raka linjer. Det är bättre att börja enkelt och faktiskt laga dina kläder än att överkomplicera saker och ting och ge upp. Ju bättre du blir, desto mer traditionellt kan du göra broderiet.
  • Använd lappar av liknande typ av tyg som plagget du vill laga. Lägg inte en icke-stretch duk på leggings eller vice versa.

Ta hand om dig,

Hannah

xxx

Synlig lagning

Tillbaka till blogg