DIY photography story book

Berättelsebok om DIY-fotografering

Vi har en sagobok i vårt hem från tidigt 80-tal som våra barn älskar. Den handlar om en pojke som heter Peter och man får följa honom och hans äventyr under en sommardag.

Formatet är ganska enkelt: det består av fotografier av Peter när han fiskar, inspekterar fjärilar och andra insekter på väg. Bilderna bildar tillsammans med text en vacker berättelse. Jag och mina barn gillade idén och tänkte att vi kunde göra något liknande. Så, inspirerade av boken "En sommardag med Peter", bestämde vi oss för att skapa vår egen fotosagobok.

Berättelsebok om DIY-fotografering

Sommaren 2021 i Sverige var inte perfekt vädermässigt, men vi valde en dag då det inte regnade. Så pojkarna och jag bestämde oss för att följa ett spår som slingrade sig genom vår lokala skog. Jag är ganska van vid att fotografera barn vid det här laget och vet att det inte är någon idé att regissera eller be dem att göra något speciellt. Målet var att ha en trevlig dag tillsammans, samla på minnen och hålla allt tjafs borta från bilden. Så jag bet mig i tungan och följde bara tålmodigt och fotograferade varje steg på deras resa.

Berättelsebok om DIY-fotografering

Vi hade en härlig dag tillsammans och pojkarna njöt av sin lilla utflykt. De klättrade i träd, hittade svamp och bär, rusade runt och slutade med att fiska. Tyvärr hade de ingen fiskelycka denna dag, men de var nöjda ändå.

Det tog lite tid för mig att skapa boken efter fotograferingen. Jag brukar inte redigera några bilder med förinställningar. Ändå, för att göra processen mer effektiv, valde jag en vintage-förinställning i Lightroom för att ge alla bilder ett sammanhängande utseende. Många företag erbjuder tryckta fotoalbum. Jag valde en som hade standard bokbinderi och halvmatt papper i satin. Detta gör att boken ser ut och känns som en typisk sagobok. Jag hade totalt cirka 100 bilder och bestämde mig för de 40 bästa för att göra en bok på 28 sidor. Efter att ha valt ut bilderna i kronologisk ordning skrev jag en liten berättelse som var sann mot vad vi hade gjort just den här dagen. Jag är ingen barnboksförfattare, men jag valde ett sätt att skriva som jag trodde att mina barn skulle tycka om.

Berättelsebok om DIY-fotografering

Jag tycker att vår sagobok blev ganska bra! Det har blivit både ett minne av deras barndom och en liten berättelse. Barnen har njutit av det när vi har läst boken tillsammans. De minns och fortsätter att fylla i detaljerna från vår dag tillsammans. Det kan också vara en härlig present att ge till morföräldrar eller kusiner!

Jag har några tips för att göra boken till en stor succé:

  • Arbeta inte på en ljus skärm. Boken är inte bakgrundsbelyst som din bildskärm. Det är lätt att underexponera dina bilder när du arbetar på en ljus skärm, vilket gör dina utskrifter mörka. Du kan läsa mer om att optimera dina bilder för tryck i ett tidigare blogginlägg.
  • Använd den kamera du har. Bilderna kommer inte att skrivas ut i stort format, så allt från en smartphone till fullformat fungerar. Se bara till att linsen är ren !
  • Gör jobbet utan press. Var en liten fluga i bakgrunden och dokumentera dina barn istället för att berätta för dem vad de ska göra. Barn har en otrolig fantasi, och jag lovar att du kommer att få några fantastiska citat från dem att lägga till din berättelse.
  • Det finns många roliga typsnitt att välja mellan, men jag skulle rekommendera okomplicerade typsnitt som är lätta att läsa för dig. Tänk också på att textfärgen står i kontrast till bilderna om du placerar den som överlägg.

Lycka till med din egen sagobok och glöm inte att tagga @getsnella om du lägger upp den på sociala medier!

Ta hand om dig!

Hannah

Tillbaka till blogg