photography wall decoration in children's room

Lär dig hur du ramar in och monterar dina egna bilder

Vad är syftet med att rama in en bild? Är det möjligt att lära sig att rama in bilder, och behöver du några specifika verktyg för att rama in bilder? Med rätt produkter, koncentration och tid går det definitivt att göra hemma. Jag delar med mig av mina bästa tips och tricks om bildramning och montering i denna enkla handledning. Det är inte så svårt som du tror!

Vad är syftet med att rama in konst?

Det primära syftet är att skydda din konst. Ramar med glas håller damm och smuts borta. Dessutom skyddar det konstverket från all kontakt, vilket kan skada konstverket. Specifika typer av glas är UV-beständiga, vilket håller konsten säker från skadligt solljus.

Att placera konstverk i ramar är också estetiskt tilltalande. Med rätt mått och färgkombinationer kommer dina ögon att dras till konsten, vilket gör den mer tilltalande att titta på.

Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering

Varför är tavelinramning så dyr?

Högkvalitativa och syrafria material används vid tavelinramning och montering. Detta, förutom unik kunskap och arbetstid, kostar pengar. Men om du sätter det i perspektiv är kostnaden för att rama in en bild inte alltid dyr. Därför skulle jag vända mig till proffs när jag monterar ömtåliga, ömtåliga, mycket stora eller värdefulla delar. Det är också möjligt att få skräddarsydd tavelinramning med ett omfattande utbud av fästen, ramar och glas när man betalar någon som är specialutbildad.

Hur man lär sig bildinramning

Att skriva ut foton är min passion. Så det kändes som synd att inte ha dem inramade och dekorera mina väggar. Istället lärde jag mig att göra det själv med bra resultat med några enkla knep och tålamod. Jag tyckte också att det var mediterande att fokusera på en uppgift som kräver tid, precision och finmotorik. Så fortsätt att läsa så ska jag berätta hur jag gör!

Utrustning och verktyg för tavelinramning

  • Din favoritbild
  • Passepartout (inramning matt/fäste)
  • Infoga ark
  • Ramtejp
  • En valfri ram
  • Ett rent utrymme att arbeta på
  • Gärna tunna bomullshandskar
  • Glasrengöringsmedel och trasa
Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering. Bild med gräs och samma bild inramad och upphängd i en inredningsmiljö

    Var kan man köpa tavelinramningsmaterial?

    Beroende på din stil finns det många ställen att söka efter material och utrustning. Jag föredrar naturliga material som trä och glas med ett minimalistiskt utseende. Jag älskar träramarna från Sostrene Grene och inramningsmaterialen från BGA . Här kan du även beställa rammattor i anpassade storlekar. Perfekt för när din konst inte är av standardiserade dimensioner eller du önskar en speciell look.

    Snabbguide steg för steg

    • Ta ut glaset ur ramen och rengör det noggrant.
    • Fäst ramtejp överst på bilden. Gör detta med två korsgångjärn.
    • Lägg inramningsmattan/Passepartout ovanpå bilden och tryck ordentligt på tejpen.
    • Placera det rena glaset i ramen igen. Placera bilden med inramningsmattan/Passepartout ner i ramen.
    • Lägg insatsarket ovanpå.
    • Placera ryggplattan och stäng flikarna ordentligt.

    Vad är bildramsband? Kan jag inte använda vanlig maskeringstejp istället?

    När jag köper de produkter som krävs tycker jag att det är viktigt att de är syrafria. De flesta pappersprodukter är gjorda av trämassa och innehåller naturligt aktiv syra. Detta orsakar gul missfärgning på ditt konstverk med tiden. Därför är det klokt att välja en syrafri inramning matt/Passepartout och inläggsskiva. Ett annat alternativ är att köpa bomullspassepartouter, eftersom de är naturligt syrafria men kostar mer.

    Använd specifik inramningstejp som är tillräckligt stark för att hålla din bild på plats och fri från syra. Standard maskeringstejp kan missfärga din konst.

    Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering. Förbereder att rama in ett fotografitryck

    Mindre är mer

    För att montera konstverket på din Passepartout, fäst det med små korsade gångjärn av ramtejp upptill. Det räcker! Anledningen är att papper är ett naturligt material och kommer att expandera och dra ihop sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Därför behöver den lite frihet att röra sig, och om den begränsas med tejp kan konstverket spännas och skrynklas. Att bara använda små mängder inramningstejp är också klokt för att bevara konstverket eftersom om det tas bort en dag kommer papperet att skadas.

    Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering. Fästa ett tejpgångjärn för att passa en passepartout på fotografitryck

    Rengöring är nyckeln

    Detta är förmodligen den mest knepiga delen, enligt min mening, men en kritisk sådan. Det är verkligen irriterande när du är klar och lägger märke till dammspecifikationer, fingeravtryck eller ett hårstrå bakom glaset! Se till att göra jobbet vid ett rent bord. Bär tunna bomullshandskar för att undvika att smeta ut glaset med dina fingeravtryck. Slutligen, rengör den med ett glasrengöringsmedel och torka av det med en glasrengöringsduk; pappershanddukar kan lämna partiklar!

    Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering. Rengöring innan du ramar in ett fotografitryck

    Typer av glas

    Som tidigare nämnt: det är möjligt att välja olika typer av glas beroende på önskat behov. Vanligt glas är i de flesta fall bra. Men när man inreder ett barnrum eller lekplats kan det vara lämpligt att använda plast istället för glas, bara om det skulle vara en olycka. Anta också att bilden placeras på en solig plats eller utsätts för ljus och reflektion. I så fall kan ett reflexglas med UV-skärm vara lämpligt.

    Hur man framgångsrikt lär sig bildramning och montering. Inramat fototryck i ett barns lekrum

    Att rama in och montera konst är inte så knepigt när man tillämpar dessa steg. Jag gör det här själv och tycker att min väggkonst ser ganska snygg ut.

    Tack för att du läste, och lycka till!

    Hannah

    Tillbaka till blogg