macro photograph of clematis seed stands and pink berries in the early spring in Berlin

Hitta inspiration till att ta fantastiska bilder

Jag bestämde mig för några år sedan att fokusera på att bli en bättre fotograf. Min motivation var att göra karriär inom området och kanske göra det till mitt uppehälle. Att gå från att ta bilder då och då till att jobba kreativt dagligen fick mig att tvivla på mig själv. Var jag tillräckligt kreativ och var skulle jag hitta inspiration? Jag insåg snabbt att dessa saker inte kommer gratis, och jag måste jobba hårt för att nå min önskade potential. Så hur hittar jag inspiration till att arbeta kreativt? Så här gör jag!

Börjar med mina grundläggande behov

Många gånger har jag hamnat i samma situation. Mina bilder saknar känslor, mina redigeringar ser bara tråkiga ut eller representerar inte mig, och jag har ingen inspiration att skapa innehåll i sociala medier. Istället för att slå mig upp för det är det mest effektiva sättet att komma upp på hästen igen att kliva åt sidan och ta en paus.

Jag tycker att regelbundna pauser med träning gör min hjärna fräsch, kreativ och laddad, och jag börjar tänka klarare. Ofta har jag tagit mina bästa bilder, redigerat mina favoritbilder och skapat massor av innehåll efter en 20-minuters jogging. Ärligt talat kommer de flesta av mina idéer till mig när jag går utanför istället för att sitta framför datorn. Du kanske har sett mina Walk & Talks på Instagram- berättelser. Dessa korta videoklipp representerar mig och det som får mig att må bra. Skapa innehåll och gå!

Det är inte jag som hittar på de här sakerna. Det finns många bevis som tyder på att fysisk aktivitet positivt påverkar vår mentala hälsostatus, koncentration och problemlösningsförmåga. Den bästa nyheten är att den i princip är fri och fri från biverkningar. Det behöver inte heller vara komplicerat. Så länge pulsen ökar och det blir en liten svettpaus under 20 minuter frisätts en betydande del av välbefinnandehormonerna, vilket påverkar kropp och sinne positivt.

Människor som springer på morgonen gyllene timmen dimma

Fysisk aktivitet gör min hjärna fräsch och kreativ. Den bästa nyheten är att det inte finns några skadliga biverkningar och att det i princip är gratis. Tyvärr är denna bild inte min, utan alla creds till Greg Rosenke .

Experimenterar utan slutresultat i åtanke

Ibland kunde jag känna mig stressad över att bara ett fåtal av mina bilder var tillräckligt bra för att nå utskriftsstatus eller bli motiv för mina barnklädeskollektioner. Jag pluggade hårdare och gick fler kurser. Naturligtvis förbättrades jag tekniskt, men jag kunde inte försörja mig på att kopiera andra konstnärers verk. Jag behövde hitta min egen väg med den kunskap jag hade samlat på mig.

En kär vän sa till mig att man som artist måste ta sig tid och experimentera utan slutresultat i åtanke. Detta har verkligen hjälpt mig att förbättra mig och gjort mig mer bekant med den utrustning jag använder. Idag kan jag medvetet gå ut och ägna min tid åt att misslyckas. Jag leker med mina inställningar och olika linser och bara erkänner och lär mig av de misstagen. Ibland har mina misstag gynnat mig och producerat vackra bilder.

Makro abstrakt fotografi om klematisfrö står och rosa bär.

En dag bestämde jag mig för att experimentera med färg och struktur. Det var inget speciellt med ljuset eller vädret, och det var mitt på dagen. Jag kände bara att jag behövde gå ut och experimentera. Vad händer om jag sätter mitt objektiv i en buske och manuellt fokuserar på olika motiv?

Att tvinga mig själv och leta efter möjligheter

Att fånga atmosfäriska bilder kräver vissa villkor. Morgnar och kvällar ger vackert ljus, dimma ger en mystisk atmosfär och stormigt väder kan lägga till dramatik till en bild. Problemet är att jag inte alltid kan ha dessa tillstånd, och när de äntligen dyker upp måste jag vara förberedd. Jag intalar mig själv att varje dag och när som helst är ett utmärkt tillfälle att gå ut och fotografera. När förhållandena inte är fotografiskt optimala kan jag istället forska om olika områden. Hur långt har våren kommit? Hur skulle solen gå ner i detta område? Sök efter idealiska kompositioner och testa min utrustning. När jag gör dessa saker är jag bättre förberedd när stormen kommer!

Jag måste erkänna att jag är hemsk på morgnarna, även om jag har tagit mina bästa bilder i det tidiga morgonljuset. Därför vill jag gå upp men också begränsa de tillfällen då jag behöver göra det. Om jag är väl förberedd vet jag vart jag ska gå och vad jag ska göra för att "ha tur".

Räv som äter en råtta i en park i Berlin på morgonen

Jag lovade min son att ta ett foto av en räv. Jag förberedde mig, vilket gjorde att jag kunde ha en lycklig och intim stund med en urban berlinerräv. Jag visste att jag var tvungen att gå ut tidigt på morgonen. Mitt uppdrag var att fånga vårblommor, men jag förberedde mig för säkerhets skull. Jag ställde in min kamera på automatisk inställning och tog av mig motljusskyddet hemma. Räven var nästan det första jag såg den morgonen, och jag kunde snabbt ta min kamera och ta några bilder. Det som gjorde mig glad var att se att den såg ut att vara i gott skick och jaga råttor. Du kan nog se råttans svans hänga från rävens mun! En lycklig men planerad stund!

Hitta inspiration på annat håll

Även om de flesta av oss förmodligen kan hitta inspiration inifrån oss själva, kan jag se det nyttigt att studera andras arbete. Det handlar inte alls om att kopiera utan att hitta olika sätt och riktningar som hjälper mig att låsa upp nyfikenheten. Instagram är en fantastisk plats för att hitta inspiration och att utforska andra tekniker och stilar. Speciellt nu när alla typer av kulturlokaler är stängda tills vidare. Jag har också sett otaliga Youtube-videor om komposition, ljus, efterbearbetning och utrustning. Detta har hjälpt mig att förstå mer om fotografering, men det var inte förrän jag släppte in min själ som jag började bryta mot reglerna och ta de bilder jag faktiskt ville ha.

Torkad blomma framför en rosa bakgrund. Foto från norra Sverige

Jag lärde mig om bokeh och skärpedjup via YouTube och fick inspiration till att tillämpa det genom att titta på olika bilder på Instagram. Jag visste att jag ville ta lugna och minimalistiska bilder, men först visste jag inte hur jag skulle göra. Att lära mig, titta och prova hjälpte mig att skapa det här fotot.

Tack för att du läste, och lycka till!

Hannah

Tillbaka till blogg