Four resons to wake up at dawn

Fyra resoner för att vakna i gryningen

Jag vet inte om det beror på att jag börjar bli äldre, men jag har definitivt börjat uppskatta de mindre sakerna i livet. En av dessa saker är att gå upp tidigt, äta en snabb frukost, samla ihop min kamerautrustning och gå ut för att titta på soluppgången. För mig är gryningen den mest värdefulla tiden för att ta fantastiska bilder, och det ger energi till min kropp. Jag ska berätta varför.

Tidig morgon vid soluppgången i Dalarna, Sverige

Jag kan fullt ut förstå att det kan vara skrämmande och utmattande att vakna tidigt före soluppgången. Jag är mamma till två små barn och som de flesta föräldrar har jag varit väldigt sömnlös. Graviditeter, amning, kolik, sjukdom, sängvätning och mardrömmar, vi har alla varit uppe på natten och delat vår kärlek. Att ligga och mysa i sängen har nästan varit som en obligatorisk ritual för mig för att få tillbaka åren av utmattning. Jag hade aldrig trott att jag en dag skulle vakna upp frivilligt för att uppleva ett naturligt under.

Jag började studera fotokonsten mer och mer och insåg snabbt att allt handlar om ljuset. Alla möjligheter att ta en bild är fantastiska, men för att fånga stämningsfulla, eteriska och fängslande bilder krävs mer än bara ljus; de behöver fantastiskt ljus. Så den lata och trötta mig övertalade mig själv att ta mina drömbilder i skymningen. Ett utmärkt tillfälle för mig att få lite ensamtid efter en dag med arbete och familj.

Familj av ankor som vaknar upp i soluppgången

Medan solen går ner brukar jag ha trevligt. Det är så klart vackert, men det kan vara upptaget. Folk är ofta ute och går och under sommarens torka kan växter se fruktansvärt eländiga ut. När solen går ner blir det snabbt mörkt ute. Det resulterade i att jag ofta kommer hem lite orolig. Du förstår, jag är rädd för mörkret, och att vara ensam ute i den mörka kvällen skrämmer mig ofta. Så på grund av min rädsla undvek jag att gå ut och göra det jag älskar.

En dag bestämde jag mig för att uppfylla det jag fruktade: vakna klockan 04.00 följande morgon och uppleva hur gryningen skulle se ut och kännas. Men istället blev jag kär, och det här är vad jag lärde mig:

Naturligt lugn

Timmen före soluppgången är vanligtvis väldigt lugn, och jag älskar att skildra lugnet i mina bilder . Det är inte ovanligt att det är (nära) vindstilla och tyst. Ofta är inga andra människor ute just nu, så landskapet är helt ditt. Det kan finnas tecken på nattligt liv, men förutom det finns det en tydlig känsla av att världen fortfarande sover. Du är ensam, och det är en spännande känsla.

lugna vatten under soluppgången

Vilda djur och växter

De första solstrålarna väcker det naturliga livet och det finns en chans att uppleva blommor och växter utspela sig och lyssna på fåglarnas nästan öronbedövande prat och sång. Ofta finns det en utmärkt chans att upptäcka vilda djur i gryningen och, viktigast av allt, en fantastisk möjlighet att se och fotografera dem i underbart ljus.

En familj av ankor som simmar i det kalla vattnet under en sommarmorgonsoluppgång

Ljusare tider

Jag brukar gå upp ungefär en timme före soluppgången, även kallad blå timmen. Det är inte när jag spanar efter nya platser utan snarare besöker platser som tidigare har fångat min uppmärksamhet. På så sätt behöver jag inte vara ute i mörkret och ljuset blir hela tiden starkare. Färgen på himlen och omgivningen utvecklas kontinuerligt, och det kan vara fascinerande att se. Som ett resultat kommer jag hem med en positiv, lätt och utvilad känsla.

En flock fåglar som flyger i soluppgången i gryningen Dimma och dimma

Gryningen är en av de bästa möjligheterna att uppleva dimma och dimma. Ingenting är mer mystiskt eller eteriskt än en dansande matta av vita vattendroppar. Lägg till det färgglada morgonsolljuset, kanske lite vilda djur, och jag slår vad om att detta kommer att lysa upp någons dag.

sjödimma över en sjö i Sverige under soluppgången

Det är lätt att bli kär i tidiga morgnar, men det kräver lite ansträngning. Det är inte en ritual jag har varje dag för att jag blir för trött på kvällarna, men jag försöker göra det en gång i veckan eller åtminstone varannan vecka. Jag tackar mitt fotointresse för att jag "hittade morgonljuset", och även om jag skulle lägga kameran åt sidan skulle jag definitivt anstränga mig för att vakna tidigt och se den där soluppgången.

Golden hour under soluppgången i sommar

Oavsett om du är fotograf eller inte så uppmuntrar jag dig att då och då vakna tidigt och uppleva gryningen. I slutet av mina fotosessioner sitter jag ofta och bara beundrar det jag ser. Jag kan inte ens formulera det jag ser i ord och ganska ofta inte ens med min kamera.

För att inte bli besviken eller avskräckt kan det vara en bra idé att ta en titt på din lokala väderprognos kvällen innan du ger dig ut. Kontrollera först när solen går upp. För att hitta dimma och dimma: undvik mulet, vinden ska vara ganska stilla och under 3m/s och välj hög luftfuktighet (95-100%).

Jag önskar dig lycka till och glöm inte att njuta av ditt värdefulla ögonblick!

Ta hand om dig,

Hannah

Tillbaka till blogg