Boy wearing a dress jumping in a playground

Varför jag började göra barnkläder

När min son var ungefär tre och ett halvt och ville välja sina egna kläder blev jag intresserad av att producera mina egna barnkläder.

Han brydde sig inte om vad jag skulle kalla stil, utan bara om sin egen fantasi. Som ett resultat var kläderna han valde ofta en förklädnad för att låtsas vara något annat; ett djur, karaktär eller kamouflage, även om kläderna inte var avsedda för detta ändamål. Han ville också ha klänningar, precis som sina vänner och kusiner.

Pojke som hoppar och går på gatorna i Berlin

För att vara ärlig så var kläderna han valde mycket mer fantastiska än de jag valde för honom, och han bar alltid de djärvaste färgerna och trycken tillsammans. Bär ingen rädsla eller tankar om vad någon skulle tycka om honom. En av hans favoritsaker var att dra upp sina färgglada strumpor till knäna när han bar shorts eller klänningar. Så, tänkte jag för mig själv, varför inte? Varför inte bara klä dig efter ditt humör och din fantasi? Du är bara tre år gammal; vem ska döma?

Barn i Mauerpark i Berlin

Ibland var det svårt att hitta kläder som han ville ha på sig. Så vi sökte ofta i tjejavdelningen eftersom den var mer färgstark, djärvare och hade fler alternativ. Men tyvärr hade många kläder en tjejig stil och passade inte alltid för en pojke. Jag insåg också att många tryckta kläder har ljus bakgrund som inte alltid är lekplatsvänlig. När jag skapar mina egna kläder nu förstår jag valet av lättfärgade tyger, men röster från vänner och mig själv frågar efter kläder som döljer fläckar snarare än framhäver dem.

Barn som bär tryckta och färgglada kläder

Jag minns också att min son ofta frågade efter klänningar och älskade att bära dem. Men efter ett tag tröttnade han på dem eftersom tyget hela tiden kom i vägen när han lekte eller cyklade. Vid slutet av dagen var han tillbaka i sin t-shirt och leggings, bara för att ha på sig en klänning dagen efter. Jag tänkte då på andra barn som bär klänningar och hur de kommer överens? Anpassar de sina spel efter kläderna eller vice versa? Jag vet inte och kommer inte att döma, men jag hoppas att alla barn får spela lekarna och vara så aktiva som de vill utan att ha tyg runt omkring som stör dem.

Pojkar som bär klänningar

När jag insåg detta och tänkte djupare kände jag en längtan att skapa kläder som jag till 100% skulle köpa till mina egna barn och som jag hoppades att de skulle acceptera och bära. Sedan började mitt medvetande tala. Producera mer kläder på jorden? Finns det inte tillräckligt redan? och hur är det med koldioxidavtrycken? Havet drunknar i plastavfall, och skogarna minskar. Vilken framtid skickar jag mina barn till?

Pojke som luktar solros och sitter i skogen

Jag började forska i klädbranschen och tårarna rann ur mina ögon. Att läsa om Rana Plaza som kollapsar i Daka och människor som arbetar under dåliga förhållanden bara för min skull för att köpa billiga och överproducerade kläder, jag bryr mig inte riktigt om, var hjärtskärande. Dessutom förstod jag också att klädindustrin använder många resurser och producerar mycket utsläpp och giftigt avfall. Så kanske var mina drömmar bara ett slöseri med tid trots allt.

Pojke som bär färgglada kläder

Sedan stötte jag på en artikel som fångade min uppmärksamhet. Små oberoende varumärken som värnar om miljön och sociala frågor behövs för att göra en moderevolution. Jag började förstå att genom att skapa och sälja mina egna kläder är jag ansvarig för hur de tillverkas och hur de ska användas. Det värsta med modebranschen är när krafter och resurser används för att göra något med det enda syftet att fylla upp garderobsutrymmen och sedan gå i soporna.

Pojke som bär färgglada och tryckta kläder

Mitt sinne brann igen. Tänk om jag trots allt kan göra en liten, ansvarsfull och rolig samling? Jag tog lite hjälp och bestämde mig för fem saker att fokusera på: För det första ska materialen vara så naturliga, ekologiska och rena som möjligt, vilket resulterar i hållbara kläder som så småningom kan brytas ned biologiskt eller återvinnas och skada miljön så lite som möjligt. För det andra, skriv ut tyget digitalt eftersom det möjliggör obegränsade färger och gradienter, vilket använder färre resurser och producerar mindre giftigt avfall än traditionell färgning och screentryck. För det tredje, gör en begränsad mängd kläder som fungerar över tid och säsonger som alla barn kan bära, vilket gör att de används ofta och under lång tid framöver. För det fjärde, investera i pålitliga och hållbara tillverkare, helst drivna av kvinnor, och behålla produktionen i EU. För det femte, minska utsläppen så långt som möjligt, och när dessa inte kan undvikas, kompensera dem och stödja koldioxidreducerande och sociala välgörenhetsorganisationer.

Pojke som bär leopardmönster

Så det slutade med att jag gjorde skalbaggens samling . Lekvänliga och ekologiska kläder för småbarn och barn som jag hoppas kommer att älskas och användas mycket. Du kan läsa mer om bomberjackan , treggings , och tunikaklänningen mer i detalj och lära känna dem närmare om du så önskar.

Barn som bär skalbaggarsamlingen

Kollektionen har redan gjort mig stolt och säker på att jag gör rätt. Först och främst valde min son att bära både skalbaggens zip-up kofta och skalbaggens treggings en dag eftersom han var förklädd. Han såg så cool ut och mådde så bra. För det andra har jag valt att stödja ett projekt för renare kaminer i Malawi och kommer att donera 1,5 % av det totala försäljningspriset för varje sålt föremål från Beetles samling till detta projekt. Hittills representerar koldioxidkrediter från samlingen  11 ton CO2 förhindrade att komma ut i atmosfären. Jag är glad att kunna skänka glädje till redan privilegierade barn och göra skillnad för andra familjer och miljön genom mina kläder!

Barn som bär kläder för skalbaggarsamling

Jag hoppas att du gillar kläderna i Beetles-kollektionen! Det har varit så roligt, utvecklande och givande att jobba med det och jag ser fram emot att komma igång med min nästa kollektion!

Ta hand om dig,

Hannah

xxx

Tillbaka till blogg